Dat is natuurlijk niet te zeggen. Maar de Herdenkingsboom in Boedapest zou een goede kans maken..
De grote treurwilg is een indrukwekkend eerbetoon aan de vele duizenden slachtoffers van de Jodenvervolging in Hongarije.
Geen enkel gedenkteken hoe fraai en indrukwekkend ook kan het leed verzachten dat de Nazi’s aanrichtten. Niets en niemand kan ooit recht doen aan miljoenen onschuldige slachtoffers van het collectieve kwaad en de ideologische waanzin van rassentheorieën.
Er zijn onnoemlijk veel grootse Holocaust monumenten gemaakt. De een nog indrukwekkender dan de andere. Het monument in Boedapest onderscheidt zich door zijn eenvoud: een grote treurwilg met namen van slachtoffers in de blaadjes gegraveerd. Er zouden honderdduizenden blaadjes nodig zijn voor alleen de Joodse slachtoffers in Boedapest.
Mocht u ooit Boedapest bezoeken bekijk dan dit indrukwekkende Holocaust monument. Het staat in het park van de Grote Synagoge. De treurwilg van staal maakt door zijn maat en symboliek diepe indruk. Met relatief weinig materialen wist de bekende Hongaarse kunstenaar Imre Varga een maximaal effect te bereiken. De uitvoering van de memoriaalboom is subliem gedaan.

Tony Curtis

Het monument werd mogelijk gemaakt door de Emanuel Foundation uit New York. Deze stichting werd opgericht door TV en filmacteur Tony Curtis ter ere van, Emanuel Schwartz, zijn vader die vanuit Hongarije naar de Verenigde Staten emigreerde.

Wallenberg

Belangrijk onderdeel zijn vier rode marmeren platen. Deze platen met tekst gedenken de 240 niet-Joodse Hongaren die Joden van de dood wisten te redden. Een van de meest bekende en heldhaftige figuren was de Zweed Raoul Wallenberg. Hij was diplomaat en bereidde Zweedse beschermingspaspoorten voor en wist daarmee het leven van duizenden joden te redden.

Locatie

De herdenkingsboom is gesitueerd in het Raoul Wallenberg Memorial Park achter de Grote Synagoge.
De Grote Synagoge wordt ook wel Synagoge aan de Dohány-straat genoemd. In Europa is het de grootste synagoge en is geschikt voor ruim 3.000 mensen. De Tussen 1854 en 1859 werd de synagoge gebouwd in een Moorse Revival stijl. Theodor Herzl, bekend als de oprichter van de zionistische beweging werd geboren in het woonblok naast de synagoge waar nu ook het Joods museum gevestigd is.

Antisemitisme

In de jaren 30-40 werd het antisemitisme groot in Hongarije. Men nam tal van anti-Joodse wetten aan en het fascisme werd steeds populairder. Hongarije werd enthousiast bondgenoot van Duitsland. Fascisten beschadigden de synagoge al in 1939. En veranderden de Synagoge in een stal/ Later werd het een radiocommunicatiecentrum voor de Duitsers.
Vandaag de dag is het gebouw het belangrijkste centrum voor de Joodse gemeenschap in Hongarije.
Andere bijzondere herdenkingsmonumenten

Categorieën: Monumenten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *