Begin bij de basis van inbraakpreventie

Allerlei trucjes om inbraak te voorkomen zijn wel bekend: leg waardevolle spullen uit het zicht, gebruik verlichting om inbrekers af te schrikken, en verstop sleutels niet buiten. Maar het belangrijkst is eigenlijk dat de basis goed is. Als sloten moeilijk te kraken zijn houd u inbrekers buiten de deur. Wilt u ervan verzekerd zijn dat het hang- en sluitwerk inbraakproof is? Kies dan materiaal met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zowel het hang- en sluitwerk als de montage moet hieraan voldoen. Benader dus een gecertificeerd slotenmaker in het bezit van dit keurmerk.

Welk hang- en sluitwerk voorkomt inbraak?

Verschillende soorten sloten maken het inbrekers moeilijk om uw huis binnen te dringen. Veiligheidsbeslag beschermt het slot, waardoor dieven hier niet bij kunnen. Oude slotplaten voldoen vaak niet aan het politiekeurmerk. De cilinder steekt bij die sloten aan de buitenkant uit, waardoor dieven deze met een tang kunnen pakken en het slot open kunnen breken. Het veiligheidsbeslag bedekt de cilinder aan de buitenkant, waardoor dieven er niet meer bij kunnen. Doordat het veiligheidsbeslag van binnenuit vast wordt geschroefd is deze vanaf buiten niet te verwijderen. Dit is dus een zeer goede manier om het slot te beveiligen. Bijzetsloten zorgen voor wat extra beveiliging. Deze kunnen grofweg onderverdeeld worden in oplegsloten en insteeksloten. Oplegsloten liggen zichtbaar aan de binnenzijde op de deur of het raam, terwijl insteeksloten hierin verzonken zitten.

Inbraak voorkomen op andere zwakke plekken

Behalve de voordeur(en) kunnen inbrekers natuurlijk ook via andere zwakke plekken uw huis binnendringen. Zorg dus ook dat ramen goed beveiligd zijn. Hiervoor zijn allerlei oplossingen mogelijk, waarvan sommige makkelijk zelf te plaatsen zijn, terwijl u voor andere beter de expertise van een goede slotenmaker kunt raadplegen. Denk ook aan andere punten in uw woning waar inbrekers wellicht binnen zouden kunnen komen. Een schuifpui is bijvoorbeeld ook vaak een zwakke plek. Het is aan te raden om hier een speciaal slot te (laten) monteren.

Schakel de hulp in van een slotenmaker

Behalve dat een slotenmaker uw sloten kan vervangen om uw ramen en deuren te beveiligen tegen inbraak, kan deze u ook adviseren over hoe u het beste inbraak kunt voorkomen in uw woning. Behalve alle kleine dingen die u zelf kunt doen, kunt u dus het beste een goede slotenmaker benaderen zodat u onbezorgd op vakantie kunt!